tisdag 9 juli 2013

Apostlagärningarna 9-11


Apostlagärningarna 9-11
9:31 Så kom församlingen i hela Judeen och Galileen och Samarien in i en period av frid och byggdes upp; och eftersom den vandrade i fruktan för Jehova och i den heliga anden trösterika ro, fortsatte den att växa till.
Det sägs att församlingen vandrade i fruktan för Jehova och i heliga andens ro, och det ledde till frid och tillväxt. Jag tänker på församlingarna idag. Sker det någon tillväxt idag för Kristendomen? Ja det gör det, men ett problem som gör det knepigt att besvara frågan är att det finns grupper inom grupper inom grupper inom Kristendomen idag. Då är frågan, vilken av alla olika sorters kristna verkar den heliga anden idag på?

Den heliga anden på den tiden hängde ihop med att det inom församlingen rådde frid när den hade sann Gudsfruktan och så skedde tillväxt. Alltså församlingen hade Guds godkännande och fick den heliga anden. Vilken grupp kristna gäller det på idag?


10:2 en gudhängiven man, en som fruktade Gud tillsammans med hela sitt hushåll, och han lämnade många barmhärtighetsgåvor till folket och frambar ständigt ödmjuk bön till Gud
Den romerska officeren Cornelius verkar varit jättebra. Han kallas Gudhängiven och det nämns att han ständigt frambar ödmjuka böner till Jehova. Cornelius är ett föredömme i att be. Det är känt att det i evangelierna beskrivs hur Jesus var en bönens man. Cornelius var en icke jude, en romare som ändå hade vänt sig till Gud, och skildringen i Apostlagärningarn 10 beskriver vidare hur änglar visat sig för Cornelius och bett honom skicka efter Petrus, Petrus å sin sida fick se en syn som betydde att han skulle besöka och undervisa Cornelius om kristendomen trots att Cornelius var en icke-jude.


11:23 Då han kom fram och såg Guds oförtjänta omtanke, gladde han sig och började uppmuntra dem alla att med hjärtats föresats förbli i Herren,

Bakgrunden till versen är att folk av nationerna fått den heliga anden liksom judarna. De äldste i Jerusalem skickar ut Barnabas till Antiokia, när han kommer dit reagerar han som versen säger, han gläder sig och uppmuntrar de ny-troende att vara kvar, dvs. förbli i sanningen.

Barnabas betyder "tröstens son", han var stor och stark, men god och hjärtlig som det verkar, denna Barnabas. Det verkar varit en härlig kristen broder, han gladde sig av att se "Guds oförtjänta omtanke", att Jehova i sin godhet lät även folk av nationerna få den heliga anden, inte för att de förtjänat det utan av oförtjänt omtanke. Vi får ju alla de andliga välsignelserna av oförtjänt omtanke, vi förtjänar inte det goda som Gud ger, insikt i bibeln, förlåtelse för synder genom Jesu lösenoffer, och hoppet om evigt liv i ett paradis på jorden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar