måndag 8 juli 2013

Apostlagärningarna 4-6

Apostlagärningarna 4-6


4:12 Och det finns ingen räddning i någon annan, för det finns inte under himlen något annat namn, som har blivit givet bland människor, genom vilket vi skall bli räddade.”

Ja, har vi nåt hopp genom nån annan än genom Jesus? Nej. Bibeln säger rakt ut här att det finns ingen annan väg till räddning än genom Jesus. Orden i vers 4:12 sades av Petrus efter att han blivit uppfylld av helig ande.


5:41 Dessa gick därför sin väg bort från Sanhedrịn, under det att de gladde sig över att de hade räknats värdiga att bli vanärade för hans namns skull.


Vi kan möta motstånd som Kristna, vi kan bli hånade och utskrattade, till och med hatade. Det kan verkar konstigt att de på den tiden gladde sig över att ha blivit illa behandlade. Men de gladde sig inte på grund av den dåliga behandlingen utan på grund av anledningen till den, nämligen att de var kristna. Att vara kristen innebär att försöka efterlikna kristendomens grundare, Jesus. De blev alltså illa behandlade, misshandlade av dåtidens judiska religiösa ledare, sanhedrin, på grund av att de hade efterliknat Jesus Kristus. Så den dåliga behandlingen var som ett kvitto på att de verkligen hade liknat Jesus och därför mötte detta motstånd som han tidigare mött.


6:5B,8,15  ...och de valde ut Stefanus, en man fylld av tro och helig ande,...Och Stefanus, som hade ett mycket vinnande sätt och var fylld av kraft, gjorde stora under och tecken bland folket...Och när alla som satt i Sanhedrịn stirrade på honom, såg de att hans ansikte var som en ängels ansikte.

Stefanus verkade vara en väldigt finkristen. Han var fylld av helig ande och kraft, och talade med stor vishet och vittnade frimodigt. Vad hände? Han blev dödad. När Stefanus stod inför sanhedrin såg hans ansikte ut som en ängels ansikte.

Stefanus verkar inte enligt skildringen varit rädd för döden. Jag är rädd för mycket saker, som sjukdomar, blod, död med mera. Men Stefanus hade nog inte ångest, och framförallt så hade stefans tro, han måste haft stark tro på Jehova Gud, kände till hoppet om uppståndelse så han var inte rädd för döden eller för motstånd och förföljelse utan inför Sanhedrin såg hans ansikte ut som "en ängels ansikte"!

Stefanus blev dödad för att han var en duktig efterföljare till Jesus, det låter hemskt mänskligt sett, men nu är nog uppväckt och är en av de 144.000 i himlen. Han kanske ser nu när jag skriver denna kommentar om honom ur apostlagärningarnas 6e kapitel :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar